Autozeitung har publicerat sitt sommardäcktest för 2024 – säkerheten har högsta prioritet

Autozeitung har publicerat sitt 2024 års sommardäcktest, utfört på en BMW 1-serie med den populära storleken 225/45 R17. Till skillnad från andra testare prioriterar Autozeitung körprestanda framför livslängd och ekologi, vilket ger en fin kontrast till årets tester.

Continentals topplacering är dock i linje med resultaten från andra tester, eftersom PremiumContact 7 kombinerar utmärkta köregenskaper, hållbarhet över genomsnittet och låg bränsleförbrukning. Testprioriteringarna illustreras tydligt av Michelin Primacy 4+:s resultat – det kom tvåa i ADAC-testet, vann Autobild-testet, men fick nöja sig med sjunde plats här på grund av olika prioriteringar. Michelin har visserligen den längsta körsträckan och det lägsta rullmotståndet, vilket direkt påverkar bränsleförbrukningen, men i detta test väger dessa faktorer mindre än 10 % av det totala betyget. Ironiskt nog gick utmärkelsen “rekommenderas för bränslebesparing” till däcket på den sista nionde platsen, Bridgestone Turanza 6, som matchade Michelin i rullmotstånd men presterade något bättre på våta ytor. Denna utmärkelse är dock inte helt motiverad i testet, eftersom data tyder på att Michelin också skulle förtjäna det.

Continental PremiumContact 7, vinnaren av detta test

Tillbaka till resultaten – två andra däck fick betyget “rekommenderas starkt” förutom vinnaren: Pirelli Cinturato P7 C2, som matchade Continental i torra förhållanden och var en nära tvåa i vått väglag och erbjuder en mycket sportig karaktär jämfört med sina konkurrenter. Det andra betyget “rekommenderas starkt” gick till femteplacerade Firestone Roadhawk 2, tack vare dess låga pris och goda prestanda på vått underlag.

Ännu högre upp, på tredje plats, kom det ännu mer prisvärda Hankook Ventus S1 Evo3, som fick betyget “rekommenderas för utmärkt värde”. Det ligger tätt bakom Pirelli i våta förhållanden och presterar mycket bra på torra ytor, och saknar bara ett bättre rullmotstånd för en högre placering.

Värt att nämna är åttondeplatsen för testets billigaste däck, Maxxis Premitra HP5, som presterade genomsnittligt i alla kategorier och, med tanke på dess pris och andra testresultat, kan rekommenderas för krävande förare, vilket framgår när man jämför priser på vår webbplats.

Testresultat och priser hittar du här ->