Autobild 2024 Sommardäckstestets final: De bästa däcken är de som håller längst

Och här har vi finalen i det stora testet av 55 däck, som Auto Bild började som vanligt med det våta och torra bromsavståndstestet. I år testades den populära storleken 205/55 R16, som vi beskrev i föregående artikel. Denna storlek är lämplig för VW Golf, bland många andra bilar i denna klass.

Från detta urval gick 20 däck vidare till finalen och testades mycket grundligt och omfattande. Som alltid visade det sig att bromsdistanstestet inte avgör den slutliga rankningen, men det kan ge en relativt tillförlitlig indikator på däckkvaliteten eftersom de slutliga resultaten var mycket nära – 4 däck fick ett “exemplariskt” betyg, ytterligare 12 fick ett “bra” betyg och 4 ett “tillfredsställande” betyg. Den sämsta prestandan var det villkorligt rekommenderade Vredestein Ultrac-däcket, på grund av dess mycket dåliga livslängd – enligt Auto Bilds mätningar håller det bara 15 400 km, medan det bäst presterande Goodyear kan hålla nästan 3 gånger så mycket fram till slutet av sin livslängd.

Goodyear Efficientgrip Performance 2

Sammantaget hade dock de flesta däcken en kort livslängd – särskilt de billigare, trots att en av de parametrar som bedöms är livslängden jämfört med priset, vilket delvis borde gynna billigare däck. Livslängdsproblem försämrade rankningen för Falken, Hankook och Toyo, som annars hör till de bästa i våta och torra förhållanden. Samma sak hände med Pirelli och Nexen, som hamnade i botten av startfältet – Nexen håller bara 19 450 km och Pirelli 24 900 km, men de är bland de dyrare däcken i testet.

När det gäller köregenskaper presterade Maxxis Premitra HP5 sämst i vått på grund av hantering och säkerhet, och Uniroyal Rainsport 5 presterade också dåligt i torra förhållanden på grund av hantering. Paradoxalt nog kompenserar Dunlop Sport BluResponse, trots att det presterar relativt dåligt i vått, med sin livslängd.

Vissa brister i våta förhållanden hittades dock också i det 4: e rankade Goodyear Efficient Grip Performance 2, som fick ett “Eco master” -betyg, vilket helt erkänner den ovannämnda livslängden. Trots detta är det inte valet för dem som prioriterar köregenskaper framför allt. Detta understryker nödvändigheten av att utvärdera tester enligt ens behov, vilket vår komparator hjälper till med, så att du inte bara kan jämföra köregenskaper utan också det aktuella priset, inklusive specialerbjudanden.

Fullständiga resultat kan hittas här ->

Det ursprungliga bromstestet här ->